LIFE & Trotec flags
15.06.2022

LIFE F3 Rapport met halftijdse resultaten

Over LIFE F3 & halftijdse resultaten
 

Doelstellingen van het project

LIFE F3 wil nieuwe technologieën valideren en op industriële schaal uitrollen om de hoeveelheid en de soorten voedingsbijproducten uit te breiden die kunnen gerecupereerd en herwerkt worden tot diervoederingrediënt. Dit project ondersteunt de omvorming van moeilijk te verwerken bijproducten tot hoogwaardige basisgrondstof voor diervoeder, en beoogt de verdere ontwikkeling en optimalisatie van de ontpak- en verwerkingsactiviteiten.

LIFE F3 is een transnationaal project tussen België en Frankrijk. Tijdens en na afloop van het project zal de nieuwe technologie zowel in de Belgische als de Franse vestiging van Trotec worden uitgerold en zullen er nog andere locaties en landen gezocht worden waar de nieuwe technologieën kunnen worden opgezet. Bovendien zullen tijdens het project nieuwe samenwerkingsverbanden worden aangegaan: enerzijds om het aantal en het type voedselproducenten/-distributeurs uit te breiden die van de diensten van Trotec gebruik kunnen maken; anderzijds om het gebruik van de verwerkte voedingsbijproducten uit te breiden naar andere voederindustrieën, zoals die van insectenvoer en voer voor huisdieren. Deze activiteiten moeten de duurzaamheid en de navolgbaarheid van LIFE F3 verzekeren.

Om deze doelstellingen te bereiken, wordt een gedetailleerd actieplan ten uitvoer gebracht :

  1. Er zullen geautomatiseerde ontpaklijnen met hoge capaciteit ontwikkeld worden. Er zal vooral getest worden op moeilijk te ontpakken voedselnevenstromen, zoals kleverige producten, diepvriesproducten en voedingsmiddelen met non-food gadgets (zoals bijv. Kinder Surprise).
  2. Deze actie zal zich toespitsen op de optimalisatie op industriële schaal van de thermische behandeling van complexe voedingsbijproducten. Vijf types nevenstromen zullen worden afgetoetst: producten met een hoge densiteit, kleverige producten, bijproducten uit de fruitverwerking, producten met een laag droge stofgehalte, en producten met pitten, zaden en noten. Tijdens deze testen zal inzicht verworven worden in de nodige aanpassingen voor een optimale thermische behandeling.
  3. Om de algemene duurzaamheid van het project te vergroten, zal een nieuw 4.0 IT monitoringsysteem worden opgezet.
  4. Om na afronding van het project verder te bouwen op de resultaten en het onderzoek en de ontwikkelingen voort te zetten, zal een gerichte marketing- en disseminatiestrategie worden uitgerold.
  5. Er zal een plan voor navolgbaarheid en overdraagbaarheid worden ontwikkeld dat reproductie van de projectresultaten mogelijk maakt.
  1. Een LCA-rapport (Life Cycle Assessment) en SEA-rapport (Socio-Economic Analysis) zullen worden opgesteld.
  2. Tijdens en na afloop van het LIFE-project wordt relevante informatie verzameld over de belangrijkste projectindicatoren. Over de voortgang wordt gecommuniceerd op de website van het project.
  3. De disseminatieactiviteiten beogen de verspreiding van informatie betreffende de projectdoelstellingen, de industriële resultaten en de impact op het milieu en het socio-economische domein.
  4. Er zal een communicatieplan voor informatie-uitwisseling worden opgesteld, uitgevoerd en gecontroleerd.

 

Tijdschema

Afbeelding met tafel</p>
<p>Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Verwachte resultaten

  1. De verdere ontwikkeling van geautomatiseerde ontpaklijnen met hoge capaciteit. Het verpakkingsmateriaal zal in drie stromen gescheiden en maximaal gerevaloriseerd worden. Deze drie stromen zijn karton (wordt gerecycleerd tot zuiver karton), plastiek (voor nieuwe folietoepassingen) en hoog calorisch afval (voor cement pellets en/of pyrolyse).
  2. De verwerking van complexe nevenstromen moet resulteren in een uniform, hoogwaardig bestanddeel voor diervoeder, dat voldoet aan alle normen inzake veiligheid, wetgeving en milieu.
  3. De voortzetting, navolgbaarheid en verdere disseminatie waarborgen; kennis vergaren en contact leggen met nieuwe stakeholders die geïnteresseerd zijn in duurzame proteïnen (insectenvoer en voer voor huisdieren). Om de aanvoer van complexe voedselnevenstromen te vergroten, zullen nieuwe contacten worden aangegaan met voedselverwerkende en distributiebedrijven. Promotiemateriaal en het bijwonen van conferenties zullen resulteren in een grotere bewustwording bij het grote publiek en de overheid.
  4. De gegevens gegenereerd door ons geoptimaliseerde 4.0 IT-systeem zullen worden gedeeld met voedselproducenten, zodat zij gerichte acties kunnen ondernemen om reststromen te verminderen/voorkomen.
  5. Een lagere CO2-uitstoot, verminderd waterverbruik en uitsparing van landbouwgrond door voedingsbijproducten te gebruiken als basis voor diervoeder.

 

Bereikte resultaten bij halftijdse projectevaluatie

  1. Een intensief testprogramma en een gedetailleerde studie werden uitgevoerd betreffende het ontpakken van complex verpakte producten. Wij hebben onze productielijnen met succes kunnen upgraden, waardoor wij een ontpakcapaciteit van industriële omvang hebben bereikt. Er moeten evenwel nog verdere tests worden uitgevoerd op specifieke verpakte goederen, zoals diepvriesproducten. Er zullen ook verdere tests worden uitgevoerd in functie van de beschikbaarheid van producten.
  2. Wij hebben met succes onze test-productielijn in Frankrijk gebruikt om thermische behandeling van complexe voedselnevenstromen uit te proberen. Dankzij de testresultaten behaald in de eerste helft van het project, vertrouwt Trotec erop dat zij de aftoetsing op industriële schaal op gecontroleerde wijze zal kunnen realiseren.
  3. Het monitoren en wegen van voedingsbijproducten heeft reeds interessante gegevens opgeleverd en zal bij de voedingsproducenten een bewustzijn creëren inzake de productie en de vermindering van reststromen.
  4. Op vlak van bewustwording bij het grote publiek en de verspreiding van de resultaten, heeft Trotec veel inspanningen gedaan om het project zichtbaarheid te geven. Trotec heeft kranten uitgebracht die de markt informeren over haar eindproduct; Trotec heeft deelgenomen aan twee beurzen in Frankrijk, en daar een prijs gekregen voor haar innovatief nieuw product. Er werden artikels gepubliceerd in verschillende internationale tijdschriften.
  5. Voor de disseminatie van de LIFE-projecten is gebruik gemaakt van promotiemateriaal zoals banners en informatieschermen.
  6. Het project management team heeft de vooruitgang en de resultaten van het project gemonitord. Alle problemen werden rechtstreeks geëvalueerd, en correcties en bijkomende acties uitgevoerd. De halftijdse doelstellingen zijn bereikt.