Aireal farmland

Doelstellingen en resultaten.

Trotec's LIFE F3-project

Uitbreiding.

Trotec wil nog meer producten met een uitdagende verpakking verwerken. De bedoeling is om ook deze nieuwe stromen van bijproducten op een industriële schaal te verwerken met inachtneming van een aantal belangrijke factoren:

Optimale warmtebehandeling

De optimalisatie van onze drooginstallatie om nieuwe stromen van complexe producten te behandelen.

Verpakte producten

De verwerking van producten die al verpakt zijn voor winkelverkoop alsook de verwijdering van elk ander type verpakking zoals kartonnen dozen, trays, ...  

Automatische verwijdering van verpakkingen

Een versterkte automatisering van het ontpakkingssysteem om meer verpakte producten te kunnen verwerken.

Uitdagende kenmerken

Verpakt of niet, sommige producten vormen een extra uitdaging door hun unieke eigenschappen, zoals hun densiteit, viscositeit, droge stof.  

0
ton minder CO2-uitstoot.
0
ton extra capaciteit.
0
ton meer gerecycleerde verpakkingen.
0
ton minder bijkomend verpakkingsafval.

Bewustmaking.

Met het LIFE F3-project wil Trotec zowel de voedings-, voeder- en verpakkingsindustrie alsook de beleidsmakers bewustmaken over de mogelijkheid om voedseloverschotten om te zetten in producten met een toegevoegde waarde.

Rondetafelgesprekken.

Rondetafelgesprekken organiseren met bedrijven uit de voedingsindustrie en detailhandel om de bewustwording te vergroten.

De boodschap verspreiden.

Trotec wil de voordelen van de verwerking van levensmiddelen duidelijk maken voor een steeds groter publiek, waaronder beleidmakers en gewone burgers. 

Kennisuitwisseling.

Kennisuitwisseling met andere stakeholders over mogelijke toepassingen voor ons voedermengsel.

Gegevensuitwisseling.

De resultaten worden actief gedeeld met verschillende voeder- en voedselverenigingen en beleidsmakers van alle niveaus.

Feedback van de industrie.

Gegevens delen met klanten en leveranciers over de hoeveelheid of oorsprong van hun bij Trotec opgehaalde of geleverde voormalige voedingsmiddelen.

Real-time tracking

Trotec zal een Industry 4.0 IT-systeem implementeren dat het mogelijk maakt om in real-time gegevens te delen met de producent over hun nevenstroomafval, zodat afvalpreventie wordt gestimuleerd.

De doelstellingen in cijfers.

0
ton voedseloverschotten verwerken.
0
kubieke meter water besparen.
0
bijkomende hectares landbouwgrond vrijmaken.

RESULTATEN

 

 

 

OBJECTIEVEN

BEHAALDE RESULTATEN

Ton minder CO2-uitstoot

25 200

32 100

Ton extra capaciteit

50 000

53 000

Ton meer gerecycleerde verpakkingen

1 603

3 380

Ton voedseloverschotten verwerken

50 000

56 700

Kubieke meter water besparen

65 757 315

93 200 000

Bijkomende hectares landbouwgrond vrijmaken

6 667

9 450

 

Voordelen voor het milieu
Voedselverspilling vertegenwoordigt niet alleen het verlies van eetbare goederen, maar ook de verspilling van water, land, energie en andere natuurlijke hulpbronnen die worden gebruikt bij de voedselproductie. Tegenwoordig worden voedselproducenten zich steeds bewuster van hun ecologische impact. Duurzame oplossingen om de groeiende wereldbevolking en dieren te voeden, terwijl de milieueffecten worden geminimaliseerd, zullen in de toekomst een nog crucialere rol spelen.

Tijdens het LIFE F3-project zijn aanzienlijke inspanningen geleverd om de voedings- en detailhandelssectoren te betrekken bij de herwaardering van voormalige voedselproducten tot hoogwaardige diervoeders.

  • Het aantal leveranciers steeg van 161 kiloton per jaar naar 214 kiloton in 2023, dankzij samenwerkingen met meer dan 450 leveranciers, waaronder grote retailspelers zoals Lidl, Aldi, Auchan en Colruyt.
  • Deze samenwerkingen hebben het model van de circulaire economie versterkt door voedselverspilling te voorkomen en om te zetten in een waardevolle grondstof. Ook bieden ze oplossingen en nieuwe ideeën om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

De toenemende prevalentie van verpakt voedsel draagt bij aan de groeiende milieubelasting door plastic afval. Trotec introduceerde een sorteertechniek met hoge doorvoer voor verpakt voedselafval, waarmee:

  • Een effectieve scheiding van voedsel- en verpakkingsafval wordt gegarandeerd.
  • Verontreinigingen in diervoederproducten (en vervolgens in de menselijke voedselketen) worden voorkomen.
  • Hoge veiligheids- en kwaliteitsnormen worden gehandhaafd.

Duurzame veeteelt is essentieel om negatieve effecten op bodem, water, lucht en klimaat te beperken. Via LIFE F3 heeft Trotec actief het bewustzijn vergroot (bij verschillende belanghebbenden) over het belang van het verminderen van voedselverspilling en het toepassen van principes van de circulaire economie (in plaats van te kiezen voor methanisatie):

  • Beurzen: deelname met een stand op belangrijke industrie-evenementen, zoals SPACE en Sommet de l’Élevage.
  • Educatieve initiatieven: ontwikkeling van een mobiele onderwijseenheid om het project te promoten en nieuwe samenwerkingen met diverse onderwijsinstellingen op te zetten.
  • Contacten met beleidsmakers: zoals Ursula von der Leyen, Marc Fesnau (de Franse minister van Landbouw) en Alexander De Croo (eerste minister van België).
  • Industriesamenwerking: deelname aan rondetafels, waaronder EFFPA-bijeenkomsten, en actief lidmaatschap van Flanders’ Food.
  • Publicaties: diverse artikelen gepubliceerd over de resultaten en de impact.

Voedselverspilling impliceert ook verspilling van water, land, energie en andere natuurlijke hulpbronnen die gebruikt worden om het voedsel te produceren. Tegenwoordig worden voedselproducenten zich steeds bewuster van de waarde van circulaire ingrediënten en ontwikkelen ze nieuwe voedsel- en diervoederinnovaties met deze stromen.
Een ander positief punt: het LIFE F3-project heeft direct bijgedragen aan het commerciële succes van Trotec. We hebben een omzetstijging gerealiseerd in Europese markten (zowel bestaande als nieuwe), waaronder België, Frankrijk, Nederland, Denemarken, Italië en Zwitserland. Dit leidt tot nieuwe investeringen in R&D om meer circulaire ingrediënten te verwerken.