Honey or syrup dripping
18.03.2021

Trotec test nieuwe reststromen om voedselverspilling verder in te dijken.

Veel voormalige levensmiddelen worden reeds door Trotec opgehaald en verwerkt. Er zijn echter nog steeds heel wat voedingsmiddelen waaraan nog geen tweede leven kan worden gegeven.

Om de verspilling verder tegen te gaan, en aan meer producten een tweede leven te kunnen geven, voert Trotec tests uit met nieuwe stromen van voormalige levensmiddelen. Waar elk product een uniek probleem vormt met specifieke eigenschappen en verwerkingsnoden, zoekt Trotec naar een gepaste methode om die producten in het proces op te nemen.

Nieuwe producten, nieuwe uitdagingen

Trotec organiseerde in de voorbije maanden onder andere testen met vloeibare chocolade, aardappelzetmeel, marshmallows, siropen, producten met pitten en noten. Het verwerken van deze producten is maatwerk. Zo komen fruitproducten in allerhande vormen (in stukjes, schillen, puree, schijfjes,…) wat de verwerking complex maakt. Fruitproducten zijn ook vrij “natte” producten en dus bevatten ze relatief weinig droge materie. Na thermische verwerking is het rendement vrij laag. Het thermisch behandelen van deze grondstoffen en voormalige levensmiddelen is een noodzakelijke stap waardoor onder andere glucose en andere suikerhoudende producten weer andere uitdagingen bieden door een verhoogde kleverigheid na het opwarmen met verhoogd brandgevaar tot gevolg.

Candy in production
Orange Slices

Deze bevindingen worden door Trotec nauwkeurig bijgehouden en vormen de basis voor verdere testen. Deze testen worden uitgevoerd in functie van het droge materie-gehalte van de grondstoffen, ontvlambaarheid en kleverigheid. Ook korrelgrootte bij het afwerken van het eindproduct is een belangrijke factor. Daar zijn verdere testen vereist om de korrelgrootte te controleren en garanderen.

Elk jaar wordt er wereldwijd 1,3 miljard ton aan voedsel weggegooid met een waarde van meer dan 1 biljoen (1000 miljard) euro. Dat zegt de voedsel- en landbouworganisatie FAO. Rijke landen, waaronder de meeste Europese landen, verspillen daarbij net zoveel als de totale voedselproductie van sub-sahara Afrika. Trotec doet dan ook haar uiterste best om dit probleem aan te pakken waar mogelijk en verwerkt elk jaar 240 000 ton van deze voedselresten tot een rijk en gebalanceerd supplement voor dierenvoeding.